úterý 16. února 2016

PSYCHOLOGIE LÍČENÍ

Psychologové již dávno vědí, že líčení má na dobrý pocit stejný vliv jako droga. Je také známo, že to, že první známkou deprese jako nemoci je to, že pacientka ztratí zájem o svůj vzhled a nepečuje o sebe. Mezi rané příznaky uzdravení se řadí okamžik, kdy se zase podívá do zrcadla.

FAKTOR OVLIVŇUJÍCÍ POHODU

Při výzkumu psychoterapeutické kosmetologie se zjistilo, že když se depresivním ženám ukáže, jak se mají správně líčit, prudce vzroste jejich optimismus. Po celých Spojených státech byla zahájena kampaň, při níž se pacientky s rakovinou učily líčení a způsobům, jak zakrýt ztrátu vlasů po chemoterapii. Nejenže se tím pozdvihla jejich morálka, ale dokonce se u nich snížila potřeba chemo a radioterapie.

V Japonsku se zabývali vztahem mezi líčením a pocitem pohody ještě důkladněji. Při výzkumu se ženám po vyčištění obličeje měřil obsah imunoglobulinu ve slinách, což je ukazatel činnosti imunitního systému. Potom se nalíčily a po čtyřiceti minutách se test slin opakoval. Ukázalo se, že koncentrace imunoglobulinu po nalíčení výrazně vzrostla. Takže líčení vám nejen zlepší náladu, ale může i posílit váš obranný systém.

SLOŽKY ZLEPŠUJÍCÍ PLEŤ

Dalším terapeutickým aspektem líčení je fakt, že mnoho moderních přípravků obsahuje stejné účinné látky jako krémy proti stárnutí, i když v menším množství. Například UV filtry a hydratační látky jsou přidávány do většiny make-upů, oční stíny, rtěnky a červeň na tváře často obsahují vitaminy A, C a E. V některých typech řasenek najdeme protein keratin, který posiluje a hydratuje řasy.


Přesto dermatologové varují, že takzvané ochranné složky v líčidlech mohou narušit účinnost krému. Například make-up s ochranným faktorem 10 zeslabuje ochranný faktor 15 v krému na přibližně 12,5. Takže když chcete mít při silném slunci make-up, je lépe zcela vynechat hydratační krém s faktorem a nanést rovnou běžný prostředek na opalování. Nechte ho asi čtvrt hodiny vstřebat a potom naneste make-up.


LÍČENÍ, KTERÉ VÁM SLUŠÍ

Vhodné líčení má hodně společného s přijímáním nových trendů a vytvořením stylu, který není v rozporu s vaším věkem. Jedním z největších požehnání kosmetiky je, že můžeme pleti v každém věku dodat hřejivost a živost. Jakmile překročíte třicítku, hraje tento aspekt stále větší roli. V té době je třeba přehodnotit odstín vašeho make-upu a možná se rozhodnout pro teplejší odstín. 

DOCÍLENÍ HEZKÉ ÚPRAVY PLETI

V závislosti na tom, jak se na obličeji objevují nepravidelnosti, je správný make-up stále důležitější. Díky mnoha změnám v posledních letech mají dnešní přípravky stálejší složení a konzistenci, takže se tolik neshromažďují ve vráskách a prohlubních, které žádná z nás ráda nezdůrazňuje. 

Jak váš obličej ztrácí plnost, objevují se vrásky, tmavé stíny a hrany. Na jejich zakrytí je vhodný korektor. Ale neočekávejte, že všechno skryje, to není možné. Dokáže potlačit skvrny a nerovnosti, ale není nástrojem, který zvládne všechno. Mnohem praktičtějším a úspěšnějším postupem na potlačení nedostatku je zvýraznit rysy, s nimiž jste spokojena. Pamatujte, že nejhezčí je ta tvář, v níž se zračí sebevědomí, vřelost a humor. Čím přirozeněji váš obličej vypadá, tím přitažlivěji působíte.


Zdroj: Atraktivní a svěží, Vicci Bentley, Knižní klub

Žádné komentáře:

Okomentovat